„Poziomki” i Wielkanocne Mazurki

Mazurki wielkanocne to niskie ciasta, przygotowywane najczęściej na bazie ciast kruchych, choć dawniej bywały także z ciasta marcepanowego, a nawet makaronikowego. Wnętrze mazurka wypełnione jest rozmaitymi masami lub kremami, na przykład orzechowymi – w najbardziej tradycyjnej wersji. Kształt mazurków zwykle jest prostokątny, jednak może on przypominać również jajko, nawiązując do symbolu Świąt Wielkanocnych. Rant mazurków ozdabia się ramką wykonaną z ciasta lub masy. Całość zalewa się lukrem lub galaretką i dekoruje. Popularną formą dekorowania mazurka jest układanie suszonych owoców i orzechów w formę bazi. Mazurek wielkanocny może być także dekorowany na wierzchu ciastem, ułożonym w formę kratki. I takie właśnie mazurki powstały w czasie marcowego Kuchcikowa w grupie „Poziomek”. Tradycyjne wielkanocne mazurki upieczone przez Poziomki nie tylko pięknie wyglądały, ale równie wspaniale smakowały.