Publiczne Pozytywne Przedszkole nr 4

Dzień Marchewki

Dzień Marchewki (International Carrot Day) przypada 4 kwietnia – to święto, które ma zachęcać do spożywania tego smacznego i zdrowego warzywa. Pierwsze obchody odbyły się w 2003 roku.

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw świata. W niektórych krajach klasyfikowane jako owoce, wykorzystywane są do dżemów. Odmian marchewek mamy ponad 100 i oprócz wszystkim znanej pomarańczowej wersji można spotkać też marchewki białe, żółte, czerwone oraz fioletowe. W Polsce jest to warzywo tanie, smaczne, zdrowe i łatwo dostępne, ale czy to wszystko co wiecie o marchewce? Oto 5 powodów dla których warto jeść marchewki.

Trawienie

Marchewka dostarcza mnóstwo witamin i enzymów, które pomagają w trawieniu. Spożywanie marchewek jest znakomita formą zapobiegania wrzodom żołądka i innym problemom trawiennym.

Błonnik

Błonnik zawarty w marchewkach reguluje prace jelit, wspomaga przy zaparciach i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach. Dzięki błonnikowi wydalamy z organizmu odpady przemiany materii w sposób znacznie łatwiejszy.

Beta Karoten

Silny przeciwutleniacz, którego główną zaleta jest to, że po spożyciu, w organizmie przemienia się w witaminę A – szczególnie ważna witamina dla Pań i dzieci. Pozwala zachować zdrową skórę i włosy na lata, a najmłodszych wspiera w rozwoju. Oprócz tego witamina A ma zbawienny wpływ na nasz wzrok. Przed komputerem jedz marchewkę!

Walory prozdrowotne

Jedzenie marchwi wspomaga wiele procesów i narzędzi naszego organizmu. Enzymy zawarte w marchewce zabijają szkodliwe bakterie w jamie ustnej i pozwalają zapobiega próchnicy. To bogate w witaminy i minerały warzywo działa wzmacniająco na organizm, chroni przed anemią, reguluje prace żołądka, jelit, a także poprawia metabolizm i dba o wątrobę. Jak wcześniej wspomniałem marchew działa świetnie na skórę czy oczy, ale to nie wszystko! Ma również właściwości antyoksydacyjne oraz wspomaga budowę nowych komórek w organizmie.

Gojenie ran

I ostatni punkt – gojenie ran. Tym razem zamiast jeść marchewkę, należy przyłożyć ją do rany zupełnie surową, najlepiej starkowaną.

Podsumowanie

Biorąc pod uwagę wszystkie te walory, a także cenę i dostępność marchwi – nie mamy wątpliwości – jest to warzywo, które trzeba regularnie spożywać! Najlepiej surową, ze skórką, bo taka ma najwięcej witamin i składników odżywczych ;D